30 March, 2013

Як правильно обійти димар на металочерепиці?

Кожна людина роблячи свій дах, бажає щоб її дах був надійним, захищав від опадів та ніколи не протікав. Але як правильно зробити дах, щоб не було ні яких проблем. А для цього його потрібно зробити згідно з усіх правил. Самі проблематичні місця на даху це димарі, примикання до стін та ендові. Всі питання зразу не оговориш, а тому почнемо питання: Як правильно обійти димар?



Димарі бувають різні, але спочатку хочу Вам розповісти зі свого досвіду як правильно обійти цегляний димар на металочерепиці. Отже коли вже зроблений каркас покрівлі та вдарена обрешітка перед металочерепицею потрібно зайнятися димарем. Для цього потрібна нижня планка примикання, яка має вигляд кута розміром 140х140 мм та зігнута під 90 градусів. Одна сторона планки яка ставиться на обрешітку підігнута на 30 мм і має борт для зупинки води, інша сторона просто прилягає до стіни. Починати вкладати нижні планки примикання потрібно знизу. Для цього кладеться лист металочерепиці, який підходить до нижнього краю димаря. Наверх цього листа потрібно покласти планку примикання, потім по краям димаря також кладуться планки з кожного боку в том числі і зверху, які накладаються на кожну нижню планку. Це робиться для того щоб при попаданні води, воду викидало на верх листа метало черепиці. Не всі ставлять нижню планку примикання, і це є грубою помилкою. Так як вода внаслідок великого дощу чи надування снігу якщо не має цих планок стікає по плівці, а це сприяє гниттю обрешітки, може в де яких місцях зволожувати утеплювач. А в гірших випадках взагалі вода попадає в будинок и тим самим псує ремонт.


Після нижньої планки примикання вкладається металочерепиця. Потім на верх черепиці кладеться верхня планка примикання. Вона має також форму кута 112х112 мм, одна сторона цієї планки в кінці зроблена як капельник, яка лягає на черепицю. А інша сторона на кінці загнута на 20 мм, це робиться для того щоб ці 20 мм заходили в штробу стіни яка зроблена по периметру усього димаря. Ця штроба пропилюється болгаркою (бажано це робити до металочерепиці) потім цей шов продувається від пилу та забивається герметиком. В цей шов входить планка примикання и закріпляється дюбелями, а інша сторона прикручується саморізами до черепиці. Також між планкою та метало-черепицею повинен бути прокладений ущільнювач, який буде затримувати сніг.


Це основні технологічні правила обходження димаря, але бувають і винятки. Наприклад: Якщо димар розташований зверху на коньку і він не великого розміру, нижні планки можна і не ставити. Також замість нижніх планок примикання можливо використовувати рівний лист, розрізати його на частини та прокласти з усіх сторін. Коли димар обшивається профнастилом, то тоді планка примикання кладеться під низ профнастила і прикручується саморізами. Буває що димар зроблено з рваної цегли. Його потрібно робити так: спочатку потрібно покласти червону цеглу, яка вийде вище черепиці, зробити на ній примикання, а потім далі класти рвану цеглу.

Отже бувають різні обставини, і при кожних буває що потрібно щось зробити додатково, або трохи по іншому. Моя порада звертайтеся до хороших фахівців, які знають всі нюанси при різних обставинах. Якщо нема можливості читайте матеріал, та самі ретельно контролюйте весь процес. Я багато зустрічаю покрівельників які не вміють і в загалі далекі від того як правильно обійти димар. Деяким покрівельникам лінь, бо багато треба морочитись роблять як швидше, гроші взяв тай будь здоров, а потім великі наслідки. Так що я бажаю Вам успіхів, хай ваш дах завжди буде надійним!

А от знайшов відео на тему, як правильно зробити примикання металочерепиці до димаря.

2 comments:

  1. Жалко, що майже ніде не можна знайти точний і розмальований вузол обходу димаря, кругом одні картинки.

    ReplyDelete
  2. Це точно, над цим питанням потрібно подумати, треба сфотографувати.

    ReplyDelete